30.3.2010

Fotoshoppailua - kuvaostoksilla

Poiketaanpa katsomassa, miten ammattilaiset shoppaavat kuvia. Käydään ensin Taverne Agencyllä, sisustusblogeissakin vilahtelee heidän vesileimattuja kuviaan, eli kuvia, joihin ei ole ostettu käyttöoikeuksia. Kuvia etsittäessä syötetään hakusana hakusanakenttään, oikealla ylhäällä. Tämän kuvapankin käyttökieli on englanti.

Etsin esimerkkiohjeeseen pääsiäiskuvaa hakusanalla easter. Sain miniatyyrikuvakartan, josta valitsin yhden kuvan. Taverne Agency myy oikeussuojattuja kuvia, eli jokaisen kuvan käyttöoikeudet ja hinta määritellään erikseen. Saattaahan olla, että kun kuvaajan kanssa on tehty sopimus (eli kuvaaja saa korvauksen) kuvansa käytöstä vaikkapa vain Hollantiin, toimitukselliseen käyttöön eli lehtiin.


Nyt jos bloggaaja haluaisi ostaa kuvan blogiinsa, jota julkaisee Suomessa, suomeksi, hän kuvailee tarpeensa alla olevaan lomakkeeseen, joka avautu klikkaamalla kohtaa "price quote". Jos bloggaaja kirjoittaa myös englanniksi, kuvan julkaisualuehan jo huomattavasti laajempi! Samoin myös, kun kuvaa ostetaan painotuotteeseen.

Kaupallisia kuvapankkeja on runsain mitoin. On sellaisia, jotka myyvät oikeussuojattua kuvaa tai nk. oikeusvapaata kuvaa, jolloin kiinteään hintaan käyttäjä saa kuvaan kaikki oikeudet. Kuvia kutsutaan myös termillä "royalty-free".  Tällä puolella jyrää juuri nyt ulkomaiset kuvapankit - sääli - mutta kotimaisiakin vaihtoehtoja löytyy. Tarkoitan kotimaisilla kuvapankeilla sellaisia, jotka myyvät suomalaisten kuvaajien, suomalaisia kuvia.

Plugi-kuvapankin valikoimista näet heti myös hinnan. Vastavalo-kuvapankkiin voit hakeutua myös itse jäseneksi, myymään parhaita otoksiasi.

Kun seuraavan kerran luet sisustuslehteä, bongaile sieltä isyysoikeuden osoituksia:


Tämä ylläoleva kuva on palanen Yhteishyvä-lehden artikkelia, koko artikkeli on täällä.
Tekijöiden tiedot voivat olla myös pystysuuntaan taittoon upotettuna, ©-merkillä varustettuna. Me-lehden numero 4/2010 netissä selatessa taas tekijätiedot on merkitty hieman toisin:


Tuo mystinen lyhenne SKOY avautunee vain ammattilaisille. Kyseessä on Suomen Kuvapalvelu Oy. Kun työkseen selailee kuvapankkeja, kuvamuistiin jää jotkut otokset, jotka sitten vilahtelevat tulevissa lehdissä ja ulkomainonnassa...

Toivottavasti en nyt joudu hankaluuksiin näiden kuvien käytöstä yrittäessäni selvittää, miten kuvia voi hankkia blogiinsa ihan lakipykälien mukaan. Tekijänoikeus ei tosiaan tunne kuvan lainaamista, joten kannattaa ostaa ati selvittää oikeudet kuvan käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!